Acupunctuur, een integraal onderdeel van TCVM, bestaat uit het inbrengen van dunne naalden op specifieke punten langs de meridianen om de vloeiende en evenwichtige stroom van Qi te herstellen. Maar hoe werkt dat dan, en welke voordelen heeft het?

Wanneer acupunctuurnaalden op specifieke plaatsen worden ingebracht, stimuleren ze bepaalde zenuwuiteinden en sturen ze signalen naar de hersenen en het ruggenmerg. Hierdoor komen verschillende stoffen vrij, zoals endorfine en neurotransmitters, die pijnverlichting, ontspanning en algeheel welzijn bevorderen.

Daarnaast helpt acupunctuur lichaamsfuncties te reguleren door het autonome zenuwstelsel, het immuunsysteem en het endocriene systeem te beïnvloeden. Het kan de bloedsomloop verbeteren, ontstekingen verminderen en de natuurlijke genezingsreactie van het lichaam bevorderen.

Door specifieke acupunctuurpunten langs de meridianen aan te pakken, kan een acupuncturist een balansverstoring aanpakken en de harmonie in het lichaam herstellen. Als je hond bijvoorbeeld spijsverteringsproblemen heeft, kunnen acupunctuurpunten langs de Maag- en Miltmeridianen worden gestimuleerd om een gezonde spijsvertering te bevorderen en het spijsverteringsstelsel te versterken.

Acupunctuur is een veelzijdige therapie die een groot aantal gezondheidsproblemen kan verhelpe. Bijvoorbeeld  problemen met het bewegingsapparaat,  huidaandoeningen en zelfs emotionele onevenwichtigheden. Het kan verlichting geven bij artrose pijn, en de algehele vitaliteit en immuun functie ondersteunen.

De kracht van acupunctuur ligt in het vermogen om niet alleen de symptomen te behandelen, maar ook de onderliggende balansverstoringen. Door de vloeiende doorstroming van Qi te herstellen, helpt acupunctuur de onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen aan te pakken. Hierdoor kunnen we  langdurige verbeteringen en een verbeterd welzijn bereiken.