In de hondenwereld zijn er een aantal onderwerpen die voor veel verdeeldheid kunnen zorgen. Eén daarvan is voeding. Recent heb ik helaas weer een paar harde voorbeelden gezien van food shaming. Wat bedoel ik daarmee? Dit fenomeen doet zich voor wanneer sommige hondeneigenaren anderen veroordelen vanwege hun voedingskeuzes voor hun geliefde hond. In een facebook groep had iemand een van mijn cliënten verweten haar  hond te “vergiftigen” omdat ze wat vers vlees door de brokjes gemengd had. Ik denk dat er weinig onderwerpen zijn die zulke sterke emotionele reacties geven als de manier waarop we onze hond voeden. Ik zet hierbij wat argumenten op een rijtje, waarbij ik het belang wil benadrukken van een beetje begrip voor elkaar en respect voor voedingskeuzes.

Rauwe voeding

Voorstanders van rauwe voeding voor honden benadrukken vaak de gezondheidsvoordelen die zij ervaren. Het idee is dat het voeren van vers vlees en natuurlijke ingrediënten de gezondheid en vitaliteit van hun honden bevordert. Een van de argumenten die vaak gebruikt wordt, is dat rauwe voeding meer lijkt op het dieet van wilde honden en wolven en dus evolutionair gezien logischer zou zijn voor onze huisdieren. Daarnaast zien we dat rauwe voeding veel minder bewerkt is dan brokvoeding, en meestal vrij is van kunstmatige toevoegingen en conserveringsmiddelen. Dat kan bijdragen aan een gezonder leven voor de hond.

Brokvoeding

Aan de andere kant zijn er hondeneigenaren die om verschillende redenen de voorkeur geven aan brokken als voeding voor hun hond. Financiële beperkingen spelen hierbij vaak een rol. Hoewel rauwe voeding gezondheidsvoordelen kan bieden, is het ook vaak duurder dan conventionele brokken. Bovendien kan het bereiden van rauwe voeding tijdrovend zijn, iets wat niet alle eigenaren zich kunnen veroorloven in hun drukke leven. En laten we eerlijk zijn, niet iedereen voelt zich comfortabel bij het hanteren van rauw vlees, vooral gezien de mogelijke risico’s op besmetting met bacteriën zoals salmonella. En waar de meeste honden vrij weinig last lijken te hebben van wat salmonella in de voeding, ligt dat voor ons mensen meestal heel anders. Besmetting via rauwe voeding is dan ook zeker mogelijk als er onvoldoende hygiënische maatregelen worden genomen.

Daarnaast is er een groeiende erkenning dat niet alle brokken gelijk zijn. Er zijn zeker fabrikanten die proberen betere ingrediënten te gebruiken, en ook het productie proces te optimaliseren zodat er minder schadelijke stoffen ontstaan. Het valt alleen niet altijd mee om als koper te herkennen voor welke brokken dat zo is. De voorkant van de verpakking ziet er altijd wel prachtig uit – maar dat is een kwestie van marketing en weerspiegelt lang niet altijd de daadwerkelijke kwaliteit.

Gezondheid op de langere termijn

Elke eigenaar heeft zijn eigen omstandigheden, prioriteiten en overtuigingen. Wat voor de ene hondeneigenaar werkt, werkt misschien niet voor een ander, en dat is helemaal oké. Uit studies wordt steeds meer duidelijk dat voor lange termijn gezondheid het belangrijk is om een gezonde darmflora te hebben. Eén van de dingen die we daarvoor kunnen doen is het aanbieden van diversiteit aan voedingsmiddelen: veel verschillende dingen uitproberen en geven.

Een uitzondering hierbij zijn overigens honden met een bewezen voedingsallergie, of andere darmproblemen waardoor er bijvoorbeeld maar één specifieke voeding wordt verdragen. In dat geval kun je niet zomaar voedingsmiddelen toevoegen zonder dat dat nadelige effecten kan hebben. Dan is begeleiding door een dierenarts of nutritionist cruciaal.

Maar voor in principe gezonde honden is er heel veel te variëren, en zelfs kleine hoeveelheden kunnen dan een groot effect hebben. (Ik heb hier al eerder over geschreven: zie mijn miniserie over Superfoods). Aanbieden van diversiteit aan voedingsmiddelen is heel goed mogelijk, of je nou brok of verse voeding voert. Het belangrijkste is dat we ons uiterste best doen voor het welzijn van onze honden binnen de mogelijkheden die we hebben.

En voor het geval je het je afvraagt: rauw vlees en brok kan prima samen in één bak. Dat levert geen verteringsproblemen op, in tegenstelling tot wat er online nog wel eens beweerd wordt.

Just don’t 😊

Food shaming in de wereld van hondenvoeding is onnodig en contraproductief. Of je nu kiest voor rauwe voeding, brokken, of een combinatie ervan, jouw liefde en toewijding aan je hond zijn wat echt telt. We willen allemaal het beste voor onze geliefde vriend, ongeacht de voedingsweg die we bewandelen.