Zorgen voor een senior hond geeft aan de ene kant heel veel voldoening, maar kan ook behoorlijk zwaar zijn. Op goede dagen ben je blij, en als het een dag wat minder goed gaat slaat de schrik je meteen om het hart, en dringt de gedachte “is dit het begin van het einde” zich heel vaak op. Dat kan een flinke emotionele achtbaan zijn.

Uitdagingen met oudere honden

De afgelopen week kwam dit onderwerp twee keer ter sprake tijdens consulten. Zo was er de labrador van 14, die nu twee keer iets aan een poot gehad had waardoor de schrik er goed in zat. Hij heeft namelijk behoorlijk artrose en spondylose, en de vraag was beide keren of alle medicatie waar hij het tot dan toe goed op deed nu tekort schoot en of dit nu het begin van het einde zou zijn. Gelukkig bleek er beide keren iets totaal anders aan de hand, wat goed opgelost kon worden.

En dan waren er de mensen met twee golden retrievers, een van 14 en een van 12. Beide honden beginnen wat te kwakkelen, op verschillende manieren. Toen de ene hond wat beter ging begon de andere hond met problemen – net op het moment dat de mensen dachten weer opgelucht adem te kunnen halen deed zich een nieuwe situatie voor. Twee honden om over te tobben…

De positieve kant van leven met een senior hond

Ondanks de uitdagingen kan het zorgen voor een oudere hond een diep gevoel van voldoening en onvoorwaardelijke liefde met zich meebrengen die moeilijk in woorden te vatten is. Deze trouwe vrienden, met hun wijze ogen, raken ons zo diep. De momenten van stille verbondenheid, een kopje dat zachtjes tegen je knie rust of een langzame, tevreden zucht, zijn kostbare herinneringen die we koesteren. Deze senior honden leren ons over veerkracht, aanpassingsvermogen en het leven in het hier en nu.

Het zorgen voor een oudere hond brengt zijn eigen beloningen met zich mee. In de dagelijkse routine van de zorg ontstaat een diepe band die gebaseerd is op vertrouwen en wederzijds respect. Deze momenten, hoewel vaak klein en subtiel, versterken de band tussen jou en je hond en benadrukken het belang van geduld en empathie. Het zorgen voor je trouwe viervoeter leert je ook veel over jezelf, zoals doorzettingsvermogen en de waarde van onvoorwaardelijke liefde. Deze ervaringen bieden een voldoening die moeilijk elders te vinden is, en laten ons voelen dat zorgen voor elkaar een van de meest natuurlijke aspecten van het leven is.

Mantelzorg voor honden

Dat neemt niet weg dat het zorgen voor een oudere hond ook zware momenten kent. Ik vergelijk de zorg voor een oudere hond vaak met mantelzorg zoals we dat in de humane zorg kennen. Want wat is mantelzorg? Mantelzorg verwijst naar de niet-professionele, informele hulp die mensen bieden aan een familielid of bekende die ondersteuning nodig heeft met dagelijkse activiteiten. Dit kan zijn vanwege ouderdom, een handicap, ziekte of een andere oorzaak die hen afhankelijk maakt van de hulp van anderen. En dat is precies wat we voor onze oudere honden doen.

Emotionele uitdagingen in de mantelzorg voor honden

Bij mensen wordt wel erkend dat deze zorg emotioneel belastend kan zijn, voor de zorg voor huisdieren is dat minder vanzelfsprekend. Vooral als de omgeving niet zoveel begrip heeft voor hoeveel tijd en energie de zorg kost, kun je je als mens met een hulpbehoevende hond behoorlijk alleen voelen.

Ik heb zeker geen pasklare oplossingen voor je. Iedereen ervaart dit op zijn of haar eigen manier, en mensen kunnen verschillende strategieën nodig hebben om ermee om te gaan. Ik heb wel een paar suggesties voor dingen die voor veel mensen helpen.

In de online cursus Het Goud in Grijs ga ik uitgebreid in op waar je allemaal mee te maken kunt krijgen in je leven met een oudere hond. Er zijn diverse modules over allerlei handige en fijne manieren waarop je je senior kunt helpen en extra kwaliteit van leven kunt geven. Er is ook een hele module over de laatste fase, waarin ik diep inga op waar je dan allemaal mee te maken krijgt. Wil je echt de diepte in, klik dan HIER voor meer informatie!

Zoek support en deel je ervaringen

Probeer gelijkgestemde mensen te vinden om erover te praten. Het delen van deze emotie kan enorm helpen om het beter te dragen. Als dat niet in je onmiddellijke omgeving lukt, kijk dan of er online mensen te vinden zijn. Er zijn facebookgroepen voor zo ongeveer alles, dus ook hiervoor. En vooral: jouw gevoel en jouw ervaring is reëel en niet overdreven, ongeacht wat “niet-honden-mensen” ook van je mogen denken of zeggen!

Zorg goed voor jezelf

Zoek een uitlaatklep. Voor veel mensen is erover schrijven een hele goede manier om de emotie te ontladen. Het is ook lekker privé, niemand hoeft te lezen wat je schrijft. Schrijf met pen en papier, de impact daarvan is echt anders dan van het typen op een scherm.

Neem ook tijd voor jezelf: zorg dat je regelmatig wat voor jezelf kunt doen terwijl je niet bij je hond bent. Af en toe een klein beetje afstand hebben en even niet zorgen  kan heel goed helpen om weer wat op te laden.

Vier de kleine dingen

Kijk niet alleen naar wat er niet meer kan, maar vooral ook naar wat er (nog) wel kan. Deze levensfase kan je soms op een compleet ander spoor zetten, waardoor je nieuwe activiteiten vindt waar je je eerder niet mee bezig hebt gehouden. Soms kan bijvoorbeeld spel nog wel op een aangepaste manier. Eén van mijn vorige honden was dol op ballen, en toen haar lopen moeizamer werd vonden we een manier om toch nog samen met de bal te spelen: zij lag op haar kussen en ik rolde de bal naar haar toe. Zij pakte hem dan op en kon hem echt naar mij toe “gooien”. Dat spel konden we zeker wel een kwartier doen, en ik vergeet nooit meer hoe blij en tevreden ze dan kon kijken.

Vier een goede dag, een wandeling die wat makkelijker ging, een dag waarop je hond monter en vrolijk is. Hou een dagboek bij waarin je goede dagen noteert, met een kleine notitie erbij van wat je gedaan hebt. Dat kan enorm helpen om dingen in perspectief te blijven zien. Wij mensen hebben de neiging om vooral bij de negatieve dingen stil te staan, en de positieve dingen te vergeten. Door terug te bladeren in je dagboek kun je soms zien dat er meer goede dagen waren dan je dacht.

Tenslotte: koester de momenten samen

Terwijl de zorg voor een oudere hond zeker zijn moeilijke tijden kent, zijn het de blije momenten die het allemaal de moeite waard maken. Elke dag met onze hond is een geschenk, een kans om samen te genieten van het leven. Door de uitdagingen heen, vinden we kracht in de wetenschap dat we onze trouwe vrienden de beste zorg en liefde geven die we kunnen bieden. Het is belangrijk om jezelf te herinneren aan de goede dagen, de speelse momenten, en de verstilde momenten van diep contact. Laten we dus niet alleen focussen op de onvermijdelijke uitdagingen, maar ook vieren wat nog mogelijk is, en koesteren wat elk moment ons brengt.

Wil je meer weten over wat je allemaal zelf kunt doen? Klik dan HIER voor meer informatie!