In TCVM zijn ziektepatronen bepalend  voor het diagnosticeren en behandelen van ziekten. In tegenstelling tot het westerse medische model dat zich richt op specifieke ziekten, kijkt TCVM naar de onderliggende balansverstoringen in het lichaam die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van verschillende aandoeningen. Door deze patronen te herkennen en te begrijpen, kunnen we behandelingen op maat maken om de onderliggende oorzaak aan te pakken en de harmonie in het lichaam te herstellen.

Een fascinerend aspect van TCVM is dat hetzelfde patroon van pathologie zich kan uiten in verschillende ziekten vanuit een westers medisch perspectief. Dit betekent dat verschillende ziekten een gemeenschappelijk onderliggend patroon van onbalans in TCVM kunnen hebben. . Aandoeningen als artritis, huidallergieën en zelfs spijsverteringsstoornissen kunnen bijvoorbeeld gezien worden als verschillende uitingen van hetzelfde onderliggende patroon (zoals Qi stagnatie.)

Omgekeerd kan één enkele westerse medische ziektediagnose verschillende onderliggende TCVM-patronen hebben. Dit betekent dat twee honden verschillende patronen kunnen vertonen, zelfs als ze gediagnosticeerd zijn met dezelfde ziekte. Bijvoorbeeld twee gevallen van spuitende diarree kunnen er op het oog hetzelfde uitzien, maar toch een andere behandeling nodig hebben omdat er een ander patroon aan ten grondslag ligt.

TCVM therapeuten verdiepen zich in het hele plaatje: de symptomen van het dier, de medische geschiedenis, de pols, hoe de tong eruit ziet en andere methoden om het specifieke patroon van de pathologie te herkennen. Door het onderliggende patroon te begrijpen, kunnen we persoonlijke behandelplannen ontwikkelen. Daarmee kunnen we de onderliggende oorzaak aanpakken en de balans in het lichaam herstellen.

Op deze manier gebruiken we een holistische benadering van de gezondheid van onze honden. We weten dat het lichaam een onderling verbonden systeem is, waarbij onevenwichtigheden in één gebied zich kunnen uiten als diverse symptomen elders. Daarom is het bepalen van het onderliggende ziektepatroon zo belangrijk.

Hopelijk wordt hiermee duidelijk waarom een kruidenformule niet zomaar werkt voor bijvoorbeeld de jeuk van onze specifieke hond, ook al wordt het daarvoor online aangeprezen. Als de formule niet past bij het ziektepatroon werkt het niet, of zelfs averechts.

In mijn online cursus ga ik uitgebreider in op de TCVM benadering van het proces van ouder worden.

Meer weten? Schrijf je dan in voor onze Grijze Snuiten updates!