Dit is deel 1 van een serie blog posts over superfoods die je vandaag nog aan de bak van je hond kunt toevoegen, of je nu brokken, blik, gekookt, rauw of een combinatie daarvan voert.  Elk van de voedingsmiddelen die ik ga behandelen heeft speciale eigenschappen die kunnen bijdragen aan een betere gezondheid en een langer leven, dus dat deel ik heel graag met jullie.

Maar eerst: hoewel alle voedingsmiddelen die ik beschrijf geschikt zijn voor honden in het algemeen, is elke hond een individu – niet elke hond kan extra toevoegingen aan het dieet verdragen. Mijn advies is om extra voorzichtig te zijn als de hond bekende allergieën heeft (overleg met je dierenarts is altijd een goed idee) en nieuwe voedingsmiddelen langzaam en in kleine hoeveelheden te introduceren. Noteer wat, hoeveel en wanneer je nieuwe dingen geeft, zodat mogelijke bijwerkingen correct kunnen worden geïnterpreteerd.

Superfood: paddenstoelen

In deze blogpost gaan we dieper in op de wereld van eetbare paddenstoelen, die absoluut de titel “superfood” verdienen. Het mooie is dat elke paddenstoelensoort die eetbaar is voor mensen, ook door onze honden gegeten kan worden.

Paddenstoelen worden geclassificeerd als schimmels en zijn noch plant noch dier, ze hebben een eigen koninkrijk. En ze zijn echt bijzonder, want ze bevatten stoffen die je nergens anders vindt.  Dus wat zijn dan hun superpowers?

Superpowers van paddenstoelen

Ten eerste versterken ze het immuunsysteem,  dankzij een hoog gehalte aan stoffen zoals polysachariden en bètaglucanen.  Daarnaast zijn ze ook immunomodulerend, wat betekent dat ze heel specifiek bepaalde moleculen en enzymen kunnen stimuleren of afremmen. Dat is heel nuttig, meer is niet altijd beter, soms is een tandje terug juist beter.

Daarnaast hebben ze potentiële antikanker effecten. Dit is aangetoond in laboratoriumstudies naar individuele moleculen en, nog belangrijker, in veldstudies waarbij complete paddenstoelen werden gebruikt. Bij mensen hebben ze ontdekt dat gewone champignons in staat waren om bepaalde enzymen die borstkankercellen maken te remmen, en ze regelmatig eten kan een beschermend effect hebben.

En ten derde zitten ze vol antioxidanten.  In onze huidige wereld hebben we volop de hulp van antioxidanten nodig om ons te helpen om te gaan met de constante blootstelling aan minder-dan-ideale omstandigheden en stress.

Maar er is meer te ontdekken!

Adaptogenen

Nog een opmerkelijke eigenschap: veel van deze planten bevatten stoffen die we adaptogenen noemen. Wat is dat, en waarom zouden we die willen hebben?

Adaptogenen zijn een speciale groep verbindingen die invloed hebben op het stress responssysteem van ons lichaam. Ze helpen stresshormonen zoals cortisol te reguleren. Wanneer we met stress te maken krijgen, stabiliseren adaptogenen zowel  lichamelijke als mentale reacties, bevorderen ze een gevoel van kalmte en verbeteren ze het vermogen om uitdagingen aan te gaan.

In tegenstelling tot stimulerende middelen leiden adaptogenen niet tot een energiecrash nadat hun effecten uitgewerkt zijn. In plaats daarvan ondersteunen ze het natuurlijke evenwicht van het lichaam, optimaliseren ze prestaties en helpen ze onze honden (en ons!) om in moeilijke tijden in evenwicht te blijven..

En er is nog meer!

Voeding voor hersenen en zenuwstelsel

Als het gaat om de gezondheid van de hersenen en cognitieve functies, is er één paddenstoel die er echt uitspringt – Lion’s Mane. Deze unieke paddenstoel, met zijn ruige uiterlijk dat op de manen van een leeuw lijkt (vandaar de naam), heeft bijzondere eigenschappen die de hersenen op verschillende manieren kunnen voeden en stimuleren.

Door de groei en verbindingen van zenuw cellen te bevorderen, kan Lion’s Mane helpen bij het verbeteren van cognitieve vaardigheden, zoals geheugen, leren en concentratie. Daarnaast is er in een aantal onderzoeken gevonden dat deze paddenstoel gunstig zou kunnen zijn voor mensen die te maken hebben met leeftijd gerelateerde cognitieve achteruitgang, zoals dementie. Naast cognitie kan Lion’s Mane ook een rol spelen bij het bevorderen van de algehele gezondheid van de zenuwen en het ondersteunen van het zenuwstelsel. Meer onderzoek is nodig, maar de voorlopige resultaten zijn veelbelovend.

Ontstekingsremmend

Bepaalde paddenstoelen, zoals Shiitake en Maitake, zijn speciaal rijk aan stoffen die onderzocht zijn vanwege hun ontstekingsremmende effecten. Wanneer deze paddenstoelen worden gegeten, werken deze  bestanddelen samen met het immuunsysteem van het lichaam om vooral chronische ontstekingen te helpen verminderen.

Door ontstekingen tegen te gaan, kunnen Shiitake en Maitake mogelijk een bijdrage hebben in het verlichten van klachten zoals we die zien bij artrose, en sommige maagdarm aandoeningen. Het wordt steeds meer erkend dat chronische ontstekingen aan de basis liggen van veel vormen van chronische ziekten, en alles wat we kunnen doen om chronische ontstekingen te helpen verminderen is nuttig om het evenwicht en de harmonie in het lichaam te verbeteren.

Hoe gebruiken we ze? 

De eenvoudigste manier is om de gewone, culinaire paddenstoelen – die in de meeste  supermarkten verkrijgbaar zijn – aan ons eigen menu toe te voegen (ze zijn natuurlijk ook heel goed voor ons!) en er een paar met je hond te delen. De meeste honden vinden de smaak erg lekker en eten ze zo op. Probeer verschillende soorten paddenstoelen, want ze hebben allemaal hun eigen voordelen.  Als je zelf niet van paddenstoelen houdt kun je ze ook bereiden en dan in kleine porties invriezen. Dan kun je ze later makkelijk ontdooien en aan de voeding van je hond toevoegen.

Online zijn diverse soorten gedroogde paddenstoelen te vinden, daarmee kun je nog meer soorten aan het menu toevoegen.

Belangrijk: de meeste paddenstoelen moeten gekookt/gebakken gegeten worden! Ik raad je ook aan om niet op zoek te gaan naar wilde paddenstoelen, omdat het soms erg moeilijk kan zijn om het verschil te zien tussen eetbare en giftige paddenstoelen. Blijf voor de veiligheid bij de paddenstoelen in je supermarkt of natuurvoedingswinkel.

In de cursus “Het Goud in Grijs” ga ik nog dieper op de medicinale paddenstoelen, en leg ik nog meer uit over hoe je die kunt gebruiken. Heb je je al ingeschreven voor updates over de cursus?