Vandaag alweer deel 4 mijn miniserie van blogposts over superfoods die je vandaag nog aan het eten van je hond kunt toevoegen, of je nu brokken, blik, gekookt, rauw of een combinatie daarvan voert.  Elk van de voedingsmiddelen waarover ik schrijf heeft bijzondere eigenschappen die kunnen bijdragen aan een betere gezondheid en een langer leven.

Maar eerst: hoewel alle voedingsmiddelen die ik beschrijf geschikt zijn voor honden in het algemeen, is elke hond een individu – niet elke hond kan extra toevoegingen aan het dieet verdragen. Mijn advies is om extra voorzichtig te zijn als de hond bekende allergieën heeft (overleg met je dierenarts is altijd een goed idee) en nieuwe voedingsmiddelen langzaam en in kleine hoeveelheden te introduceren. Noteer wat, hoeveel en wanneer je nieuwe dingen geeft, zodat mogelijke bijwerkingen correct kunnen worden geïnterpreteerd.

Superfood: Broccoli (en andere koolsoorten) 

Koolsoorten behoren tot de kruisbloemenfamilie en omvatten verschillende groenten, zoals broccoli, bloemkool, boerenkool, spruitjes, kool en nog veel meer. Deze worden beschouwd als uitzonderlijk gezonde voedingsmiddelen. Waarom zijn koolsoorten, waaronder broccoli, zo gunstig zijn voor de gezondheid? Ze bevatten een breed scala aan antioxidanten en fytochemicaliën, zoals glucosinolaten, indolen en flavonoïden. Deze verbindingen hebben sterk ontstekingsremmende en kankerbestrijdende eigenschappen. Ze kunnen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam, en het beschermen van cellen tegen schade. Speciaal broccoli bevat het super molecuul sulforafaan, wat een scala aan positieve effecten in het lichaam heeft: anti kanker, ondersteunt de lever, is ontstekingsremmend, helpt de darmflora.

Snijden, en even wachten….

Sulforafaan zit niet als kant en klaar molecuul in de broccoli, voor de vorming ervan is het nodig dat de broccoli gesneden, gekauwd of fijngemalen wordt. Dan begint na een paar minuten de sulforafaan zich te vormen, en dat proces duurt grofweg zo’n 45 minuten. Daarom is het voor optimaal gebruik van broccoli raadzaam om het in kleine stukjes te snijden en vervolgens minstens 45 minuten te wachten voordat je kookt of stoomt. Als sulforafaan eenmaal gevormd is is het hittestabiel, dus na die 45 minuten kun je bereiden. Dat mag ook langer erna zijn, dus ’s morgens je broccoli snijden en ’s avonds bereiden is prima (en vaak wel zo praktisch).

Maar de schildklier dan?

Je kunt gehoord hebben dat broccoli de werking van de schildklier negatief zou beïnvloeden. Dat zou dan komen doordat het een bepaald molecuul bevat (thiocyanaat) wat de opname van jodium door de schildklier zou beperken. Studies hebben laten zien dat de concentratie van thiocyanaten in broccoli dusdanig laag is dat het eten van broccoli niet of nauwelijks een risico voor de schildklier is. Spruitjes hebben een hogere concentratie, maar ook dan is er vooral een risico als het dieet te weinig jodium zou bevatten. Bij een complete voeding is dat dus ook niet aan de orde. Bovendien is de hoeveelheid die we geven ook nog eens dusdanig laag dat we ons geen zorgen hoeven te maken. Lekker geven dus!

Begin met één of twee roosjes broccoli aan de bak van je hond toe te voegen, bijvoorbeeld als je zelf broccoli eet (je eet toch wel broccoli? 😉) Als hij het goed verdraagt, en het lekker vindt, mag het gerust wat meer zijn.