Als het goed is zou dit een tijd van warmte en gezelligheid moeten zijn, en dat is het gelukkig meestal ook wel.

Wat het ook is: een tijd waarin alles “anders dan anders” is. We koken en eten andere dingen dan anders, we krijgen visite en/of we gaan op visite. Soms is dat op plekken of met mensen die geen honden gewend zijn. Routines veranderen, uitlaatroutes en -tijden zijn anders.

Dat betekent dat stress emmertjes sneller vol kunnen zijn dan gebruikelijk, zowel voor onze hond als voor ons. En als ons stress emmertje vol raakt heeft dat ook weer impact op de hond.

De stress meter kan ook omhoog gaan door positieve stress, door dingen die wij of de hond leuk vinden.

Ons zenuwstelsel bestaat grofweg uit twee delen: het activerende gedeelte (het sympatische deel) en het kalmerende gedeelte (het parasympatische deel. Om ons goed te voelen moeten die in balans zijn met elkaar. Het sympatische gedeelte wordt dus ook door positieve dingen aangewakkerd. We zijn er blij mee, maar stress hormonen in het lichaam gaan zeker omhoog en de veerkracht wordt minder.

Er zijn dan ook een aantal dingen waar we in de Kersttijd bewust rekening mee moeten houden

ETEN

Ik noemde al het anders dan anders koken en eten. Als je dingen klaarmaakt die normaal niet op het menu staan kan dat voor je hond ook heel erg interessant zijn. Zeker als er meer drukte in huis is, of je gaat op visite en je hond gaat mee, dan kan het zijn dat je extra op moet letten dat je hond geen dingen te pakken krijgt die niet goed voor hem zijn.Vooral als er kleine kinderen in het gezelschap zijn is het vaak zaak om extra waakzaam te zijn. Afval emmers die normaal niet bereikbaar zijn kunnen mogelijk minder goed afgesloten worden, om maar een voorbeeld te noemen.

Waar denk ik aan? Met name gekookte botten zijn een groot risico. Waar de meeste honden rauwe botten in principe goed kunnen verteren, leveren gekookte/gebakken/verhitte botten een groot risico op splinteren. Daardoor kunnen er ernstige beschadigingen in het maagdarm kanaal optreden, die zelfs fataal kunnen aflopen.

Maar ook saté prikkers zijn een bekend risico. Die kunnen nog erg lekker ruiken, en soms vrijwel in zijn geheel doorgeslikt worden. Ook dat kan nare beschadigingen in het lichaam opleveren, en gemene ontstekingen. Saté prikkers kunnen als het ware gaan “zwerven” door het lichaam, en zo in hun weg diverse organen beschadigen.

Een extra waarschuwing is hier op zijn plek voor het gebruik van ontbijtkoek. Dit wordt nogal eens gegeven als er een vermoeden is dat de hond wat scherps heeft opgegeten. Let goed op met 0% suiker ontbijtkoek: hierin wordt meestal xylitol als zoetstof gebruikt, en dat is buitengewoon giftig voor honden. Een kleine dosis kan al leiden tot coma, en als de hond dat overleeft is er nog de kans dat er alsnog ernstig leverfalen krijgt. Een ander woord voor xylitol is het o zo onschuldig klinkende berkensuiker. Een andere aanduiding is E967.

En tenslotte: chocola is giftig voor honden. Chocola bevat de stof theobromine, daar hebben mensen geen problemen mee maar de meeste honden kunnen het niet goed verwerken in hun lichaam. Hoe donkerder de chocola, hoe gevaarlijker het is voor de hond. Witte chocola bevat geen theobromine, en is daarom niet gevaarlijk.

Als je vermoedt dat je hond één van bovenstaande dingen binnen heeft gekregen, is het zaak zo snel mogelijk contact met een dierenarts op te nemen.

HET STRESS EMMERTJE

Het is belangrijk dat de hond de gelegenheid krijgt om het parasympatische zenuwstelsel zijn goede kalmerende werk te laten doen en tot rust kan komen.

De hond heeft niet voor kerst gekozen, wij doen dat. Wij kunnen bewust accepteren dat we een aantal dagen gestresst zijn, en zeggen “we komen later wel weer bij”. Wij weten waar we het voor doen, en we weten ook dat het weer voorbij gaat en niet langer dan een paar dagen duurt. De hond weet dat niet. Die kan niet voorspellen hoeveel dagen dit gaat duren. Daarom is het voor de hond des te belangrijker dat hij gelegenheid krijgt om te chillen en te ontspannen. Het is dan ook heel zinvol om daar van tevoren al over na te denken: zijn er manieren waarop je dat voor je hond kunt bereiken?

Is er een plek in huis waar je hond  een poosje afgezonderd kan zijn? Een aparte kamer, of een ruimte die afgezet is met een puppy ren of een andere barrière? Dat moet een plek zijn waar visite niet mag komen, de absolute rust en veiligheids zone voor de hond. Zeker kleine kinderen mogen daar dan niet komen – de hond moet absoluut zeker weten dat hij daar veilig is en kan ontspannen en slapen.

Ook al lijkt de hond tegen je te zeggen dat hij overal bij wil zijn (vooral voer gemotiveerde honden willen liever niets missen!), toch blijkt heel vaak dat als de deur eenmaal dicht gaat er rust is, en geslapen kan worden. Dan kunnen de batterijtjes een beetje opgeladen worden.

Zorg wel dat de ruime veilig is: geen dingen die gesloopt en/of opgegeten kunnen worden, kamerplanten die uit potten getrokken kunnen worden, geen dure dingen die niet mogen breken. Geen dingen waar de hond zich pijn aan kan doen.

Leg hem daar weg met iets lekkers, zoals een gevulde kong. Likken en kauwen werken kalmerend en zorgen ervoor dat de adrenaline zakt en er vervolgens gerust kan worden. Ook dat lekkers moet weer veilig zijn: geef kauwkluiven alleen onder toezicht.

Er is tegenwoordig heel veel aan mobiele camera’s te krijgen, ook babyfoons met camera bijvoorbeeld. Dus als je je zorgen maakt is dat ook nog een optie om toezicht te houden met een app op je telefoon. Zo kun je af en toe kijken zonder dat de hond het merkt.

Dit zijn dingen die soms wat minder makkelijk te regelen zijn als je op visite gaat. In dat geval moet je een goede afweging maken: is het echt de beste optie dat de hond meegaat, of kan hij ook thuis blijven? Voor ons hoort de hond bij het gezin, dus wij willen graag de hond ook overal bij betrekken – maar doe je hem daar echt een plezier mee? In sommige gevallen kan het voor de hond een verademing zijn om rustig thuis te blijven, al dan niet met een – vertrouwde – oppas.

(Let wel: dit geldt natuurlijk alleen voor honden die goed een paar uur alleen kunnen blijven. Heeft je hond verlatings angst, dan zijn dit soort tips niet aan de orde – maar dat is een situatie die niet zomaar in een blog besproken kan worden. )

Ik wens je een hele fijne, gezellige en ontspannen Kersttijd toe!