Vandaag het op een na laatste deel van  mijn miniserie over superfoods die je vandaag nog aan het eten van je hond kunt toevoegen, of je nu brokken, blik, gekookt, rauw of een combinatie daarvan voert.  Elk van de voedingsmiddelen waarover ik schrijf heeft bijzondere eigenschappen die kunnen bijdragen aan een betere gezondheid en een langer leven.

Maar eerst: hoewel alle voedingsmiddelen die ik beschrijf geschikt zijn voor honden in het algemeen, is elke hond een individu – niet elke hond kan extra toevoegingen aan het dieet verdragen. Mijn advies is om extra voorzichtig te zijn als de hond bekende allergieën heeft (overleg met je dierenarts is altijd een goed idee) en nieuwe voedingsmiddelen langzaam en in kleine hoeveelheden te introduceren. Noteer wat, hoeveel en wanneer je nieuwe dingen geeft, zodat mogelijke bijwerkingen correct kunnen worden geïnterpreteerd.

Superfood : kiemgroenten

Kiemgroenten zijn jonge planten die groeien uit zaden. Ze bevatten een overvloed aan voedingsstoffen. Het kiem proces zorgt ervoor dat er een hogere concentratie aan nutriënten ontstaat, naast een hoger gehalte aan antioxidanten en anti kanker stoffen dan volwassen planten. Vooral broccoli kiemen bevatten een veel hoger gehalte aan sulforafaan dan de volwassen plant.

De hoge concentraties aan nuttige voedingsstoffen helpen om het cel metabolisme beter te laten verlopen en meer energie te genereren. Het kiemproces zorgt er ook voor dat de verteerbaarheid omhoog gaat, waardoor de nutriënten makkelijker opneembaar worden voor het lichaam.

In de Traditionele Chinese Diergeneeskunde worden voedingsmiddelen die aan het begin van het leven staan, zoals kiemen, gezien als een sterke ondersteuning van de Nier Qi. Ook vanuit dat oogpunt is het toevoegen van kiemgroenten aan het menu een krachtige positieve invloed.

Je kunt kiemgroenten vaak kant en klaar gekiemd in veel supermarkten kopen. Je kunt ze in principe rauw geven, de celwanden zijn zo dun en fijn in deze jonge groenten dat ook honden ze goed kunnen verteren. Je kunt ze ook met kokend water overgieten. Wel altijd goed wassen/afspoelen voor gebruik, juist omdat ze rauw gegeten worden.

Veel leuker is het om zaden zelf te kiemen, en dat is heel makkelijk. Online is heel veel informatie te vinden over hoe je dat moet doen. Het duurt maar een paar dagen voordat ze eet rijp zijn, en je ziet ze elke dag groeien.

En: neem er zelf ook een hapje van, als je toch bezig bent! Alle gezondheidsvoordelen die hier voor honden beschreven worden gelden ook voor ons!

Het volgende en laatste deel van deze mini serie zal gaan over voedingsmiddelen voor mensen die we beslist NIET aan onze honden moeten geven. Stay tuned!