In het laatste deel van mijn miniserie over voedingsmiddelen voor mensen die ook heel goed zijn voor honden, wil ik ingaan op dingen die we juist niet moeten geven.

Er gaan op het internet uitgebreide lijsten rond van voedingsmiddelen die “giftig” zouden zijn voor honden. Als je al die lijsten bij elkaar optelt blijft er goed beschouwd niet zo heel veel over wat we wel zouden kunnen geven…

Gelukkig valt dat reuze mee, maar er zijn wel een aantal dingen die wij mensen wel veilig kunnen eten, maar die we absoluut niet aan onze hond mogen geven. Ik zet ze hier voor je op een rij:

  1. Chocolade: Chocolade bevat theobromine en cafeïne, beide stoffen die giftig zijn voor honden. Het consumeren van chocolade kan ernstige gevolgen hebben, zoals maagklachten, hartproblemen, epileptische aanvallen en zelfs de dood.
  2. Druiven en rozijnen: Hoewel de exacte reden nog niet volledig begrepen is, is bekend dat druiven en rozijnen nierfalen kunnen veroorzaken bij honden. Zelfs in kleine hoeveelheden kunnen deze vruchten ernstige schade aanrichten.
  3. Macadamia noten: macadamia noten zijn giftig voor honden en kunnen symptomen veroorzaken zoals spierzwakte (vooral in de achterhand) , trillingen, braken, verhoogde lichaamstemperatuur. In de meeste gevallen is het van voorbijgaande aard, maar uiteraard willen we dit onze hond niet aandoen. Hoewel andere noten wel veilig zijn, moeten we specifiek macadamia noten dus helemaal niet geven.
  4. Uien en daaraan verwante planten: Uien, bieslook en andere aanverwante planten bevatten stoffen die de rode bloedcellen van honden kunnen beschadigen en bloedarmoede kunnen veroorzaken. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen schadelijk zijn.
  5. Knoflook in hoge doses: Hoewel kleine hoeveelheden verse knoflook over het algemeen niet schadelijk zijn voor honden, kunnen hoge doses, zoals die in supplementen, ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder bloedarmoede. Geef dus nooit een knoflook supplement voor mensen aan je hond.
  6. Xylitol: Xylitol is een kunstmatige zoetstof die vaak in suikervrije kauwgom, snoepjes en andere producten wordt gebruikt. Het kan een dramatische daling van de bloedsuikerspiegel veroorzaken, leiden tot leverfalen en zelfs fataal zijn voor honden.

De meeste voedingsmiddelen waar online voor gewaarschuwd wordt zijn dus in principe volledig veilig. Het kan altijd zijn dat een individuele hond niet goed op een bepaald voedingsmiddel reageert, maar dat betekent niet dat het toxisch zou zijn voor alle honden.

En avocado dan? 

Een bekend voorbeeld van een misvatting is avocado: die hele mythe is gebaseerd op 1 casus rapport uit 1994, waarbij de honden niet alleen het vruchtvlees aten maar ook de schillen en de bladeren van de avocado boom. Het vruchtvlees van de avocado is volkomen veilig, en bevat zelfs waardevolle voedingsstoffen (zoals oliezuur) . De pit van de avocado kan tot ernstige verstoppingen leiden, dus die mag NIET gegeven worden, net zo min als de schil. Er bestaat tegenwoordig zelfs een hondenbrok op basis van avocado! Als je je guacamole zonder ui maakt, en met maar een klein beetje knoflook, dan mag je hond daar gerust een likje van 😉

Het lijstje van toxische voedingsmiddelen is dus gelukkig niet zo lang. Het enige wat ik er zelf nog aan toe zou willen voegen is kunstmatige zoetstoffen (naast xylitol). Niet omdat ze specifiek voor honden slecht zouden zijn, maar omdat ik denk dat ze voor niemand goed zijn, ook niet voor mensen.

Ik hoop dat je deze miniserie nuttig gevonden hebt!