Vandaag ga ik verder met mijn miniserie van blogposts over superfoods die je vandaag nog aan het eten van je hond kunt toevoegen, of je nu brokken, blik, gekookt, rauw of een combinatie daarvan voert.  Elk van de voedingsmiddelen waarover ik schrijf heeft bijzondere eigenschappen die kunnen bijdragen aan een betere gezondheid en een langer leven.

Maar eerst: hoewel alle voedingsmiddelen die ik beschrijf geschikt zijn voor honden in het algemeen, is elke hond een individu – niet elke hond kan extra toevoegingen aan het dieet verdragen. Mijn advies is om extra voorzichtig te zijn als de hond bekende allergieën heeft (overleg met je dierenarts is altijd een goed idee) en nieuwe voedingsmiddelen langzaam en in kleine hoeveelheden te introduceren. Noteer wat, hoeveel en wanneer je nieuwe dingen geeft, zodat mogelijke bijwerkingen correct kunnen worden geïnterpreteerd.

Supervoedsel: groene thee (cafeïnevrij) 

Groene thee heeft een heleboel gezondheids voordelen, niet alleen voor ons maar ook voor honden. Maar voordat ik daar dieper op inga,  eerst een waarschuwing: voor honden moeten we cafeïnevrije thee gebruiken. Cafeïne is problematisch voor honden en moeten we niet geven. Gelukkig is er goede cafeïnevrije groene thee verkrijgbaar.

Anti-oxidant werking

Groene thee heeft een hoog gehalte aan antioxidanten (polyfenolen en catechinen om specifiek te zijn). Deze twee zijn krachtpatsers voor de  verdediging van het lichaam tegen vrije radicalen, iets wat onze honden – net als wij –  elke dag nodig hebben. Hoe meer, en hoe gevarieerder, we antioxidanten kunnen geven, hoe beter de kans op goede gezondheid. En nog een voordeel: omdat groene thee geen calorieën bevat, is dit een bron van antioxidanten die we gemakkelijk kunnen geven, zelfs als we voorzichtig moeten zijn met het gewicht van onze hond.

Een helder brein

Groene thee gaat niet alleen over lichamelijke gezondheid; het heeft ook een potentiële rol in het stimuleren van geestelijk welzijn. Het aminozuur L-theanine, dat in groene theebladeren zit, kan een kalmerend effect hebben. Daarnaast blijkt het bij mensen ook de cognitieve functie te kunnen verbeteren.  En hoewel dit nog niet uitgebreid is onderzocht bij honden, is het potentieel aanwezig en is alles wat we kunnen doen om de hersenen gezond te houden meegenomen.

Anti kanker

Er wordt veel research gedaan naar het effect van groene thee op het ontstaan van kanker,  en er zijn hoopvolle aanwijzingen dat groene thee bepaalde soorten kanker zou kunnen helpen voorkomen. De superster hier is EGCG, een catechine dat bekend staat om zijn vermogen om vrije radicalen te neutraliseren die bijdragen aan de ontwikkeling van kanker. Studies bij mensen hebben de rol van EGCG in het verminderen van het risico op borst-, prostaat- en dikke darmkanker onderzocht. De resultaten zijn veelbelovend. Omdat vrije radicalen waarschijnlijk betrokken zijn bij de ontwikkeling van veel soorten kanker, is het zeer waarschijnlijk dat het gebruik van groene thee ook onze honden ten goede zal komen.

Hoe gebruiken we het? 

Heel makkelijk: zet gewoon een kopje cafeïnevrije groene thee, laat het afkoelen en geef een of twee eetlepels per dag voor een hond van rond de 30 kilo. Voor een kleine hond kun je theelepels gebruiken, en grotere honden natuurlijk meer. Je kunt het over het eten van je hond gieten, zelfs bij brokken. Of voeg een beetje bouillon toe, of yoghurt of een andere toevoeging die je hond lekker vindt, voor een extra tussendoortje. Mijn eigen honden krijgen het toegevoegd aan hun paddenstoelenmix (zie vorige blog over paddenstoelen) met een beetje natvoer erdoor gemengd. En wat er over is van het kopje thee dat ik heb gezet, drink ik zelf lekker op, want ik wil al die voordelen zelf ook hebben!

Deel 1 gemist? Lees het hier!